Boala Fabry este cauzată de mutații genetice – acestea sunt transmise de obicei de la părinte la copil, dar, în cazuri rare, pot apărea exclusiv la un individ.1,2
Ce este o mutație?3,4
Fiecare celulă a organismului dvs. este programată să funcționeze într-un anumit mod, de exemplu, să vă ajute la digestie, să vă mențină bătăile inimii sau să lupte împotriva infecțiilor. Pentru a-și face treaba în mod adecvat, fiecare celulă are nevoie de un set de instrucțiuni.
ADN-ul este „citit” de celulă și asigură aceste instrucțiuni. O genă reprezintă o secțiune a ADN-ului care programează o anumită instrucțiune. La rândul lor, genele sunt grupate în unități separate, denumite cromozomi.
Le puteți considera ca fiind un manual de instrucțiuni, în care:

Uneori există modificări ale ADN-ului – acestea se numesc mutații (variante). Le puteți considera ca fiind cuvinte scrise greșit – o literă greșită poate schimba complet înțelesul cuvântului.
Cum cauzează mutațiile genetice boala Fabry?1,5
Boala Fabry este cauzată de o varietate de mutații la nivelul unei gene denumită GLA, care oferă instrucțiuni pentru producerea unei enzime (α-galactozidaza A).
În mod normal, această enzimă ajută la descompunerea anumitor substanțe zaharuri-lipide (glicosfingolipide) în celulele organismului dvs., dar, din cauza mutațiilor, nu își mai poate face treaba. Acest lucru duce la acumularea acestor substanțe, care cauzează simptomele bolii Fabry.
Boala Fabry este întotdeauna moștenită?2,5
Boala Fabry și mutațiile sale sunt de cele mai multe ori moștenite de la un părinte. În cazuri rare, această boală poate să nu fie moștenită, mutațiile Fabry putând apărea în mod spontan și exclusiv la un individ – acestea sunt denumite mutații de novo. Această persoană însă poate fi în continuare capabilă să transmită boala copiilor săi.